Radionice za roditelje „Rastimo zajedno“

 


od 18 do 22. rujna 2023. godine

 


Dragi roditelji dobrodošli na Tjedan Rastimo zajedno! 


U Tjednu Rastimo zajedno:

 • 21. rujna 2023. godine u 18 sati priključite se online predavanju Krenuli smo u vrtić – kako olakšati i djeci i roditeljima?“, psihologinja Tena Erceg Milković - DV Konavle

  Link na zoom: https://us02web.zoom.us/j/87695340723 

  Meeting ID: 876 9534 0723

 • prijavite se na newsletter Centra Rastimo zajedno gdje možete pročitati praktične informacije o aktualnim temama vezano za djecu i roditeljstvo
 • Pogledajte, istražite:

         YouTube kanal Rastimo zajedno: 
         https://www.youtube.com/channel/UCCMs0PoyAL1dUSZfqfz3Lvg


         Klub očeva: 
         https://www.youtube.com/watch?v=NqwAA13EjbQ&t=6s


         Rastimo zajedno, iskustva roditelja: 
         https://www.youtube.com/watch?v=m0Ofd1E_nUA&t=6s


         Rastimo zajedno, iskustva voditelja: 
         https://www.youtube.com/watch?v=EipiZcsv9-E 


         Rastimo zajedno animirani film:
         https://www.youtube.com/watch?v=VC9WKHCEnsU

        

U Dječjem vrtiću Vedri dani provode se radionice za roditelje "Rastimo zajedno".


ZAŠTO RADIONICE ZA RODITELJE?

Brojne društvene promjene obilježavaju kontekst u kojem se odvoja suvremeno roditeljstvo i pred roditelje postavljaju nove izazove u ispunjavanju roditeljskih odgovornosti. Tako roditeljsku ulogu, zahtjevnijom nego prije, čine pritisci s različitih strana – od poslodavaca, medija, javnih službi, drugih članova obitelji, do vlastitih očekivanja i uvjerenja.

U odnosu na svijet u kojem su njih odgajali njihovi roditelji, danas su prisutnije promjene u svijetu rada (npr. sve dulje radno vrijeme, veća nesigurnost posla), promjene u sastavu obitelji (npr. sve više jednoroditeljskih obitelji te obitelji s djecom iz različitih brakova i veza), promjene u odnosima žena i muškaraca u obitelji, promjene u shvaćanjima prirode djece, djetinjstva i roditeljskog autoriteta.

U novije vrijeme dijete stječe novi položaj u društvu. Prepoznato je kao nositelj ljudskih prava čije ostvarenje jamči država, čime roditeljstvo izlazi iz sfere privatnosti i ulazi u sferu javnosti, postaje predmetom javne politike – što također predstavlja novi izazov za roditelje.

Ovu situaciju najbolje sažima Juul (2005.): Današnji su roditelji suočeni s povijesno jedinstvenim zadatkom. Oni doslovce moraju iznova izumiti partnerstvo između muškarca i žene i također vodstvo u odnosu na djecu i mlade, a sve to u skladu s novim vrijednostima i ciljevima, kao što su ravnopravno dostojanstvo i autentičnost, kako bi izbjegli ugrožavanje integriteta djece i mladih.

Svrha: programa radionica za roditelje „Rastimo zajedno“ jest omogućiti protok informacija, znanja, vještina i podrške koji roditeljima koriste u ispunjavanju njihovih roditeljskih odgovornosti te promiču rast i razvoj kako roditelja tako i djeteta.

Glavni cilj: Programa radionica je stvoriti poticajno i osnažujuće okruženje u kojemu roditelji s voditeljicama radionica i s drugim roditeljima razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo i o načinima na koje se odnose prema svojem djetetu; upoznaju bolje sebe kao roditelja te doznaju i za druge moguće načine odnošenja prema djetetu. Također se upoznaju sa znanstvenim stajalištima o pozitivnoj interakciji roditelja i djeteta, kao i o roditeljstvu na dobrobit djeteta (i roditelja).

Kroz program radionica za roditelje „Rastimo zajedno“ prošlo je više generacija roditelja djece u dobi od 1 do 4 godina.

Ove radionice su nastavak našeg kontinuiranog rada s roditeljima koji je započeo još 1991. godine kroz program „Škole za roditelje“.

Radionice za roditelje „Rastimo zajedno“ se odvijaju tijekom ožujka, travnja i svibnja kroz 11 radionica u trajanju od 2,5 sata.

 

Što su roditelji rekli o dobitku za sebe:

''... Osvijestila sam kakav sam roditelj sada, a kakav roditelj želim biti... Dobila sam puno korisnih informacija i odgovora na moja pitanja, puno sam sigurnija u sebe kao roditelj!... u ugodnoj i poticajnoj atmosferi razmijenila iskustva. To me opustilo i zabavilo, a savjeti su me osnažili...''

 

Što su roditelji rekli o dobitku za svoje dijete:

''...Što je dobilo roditelja koji ga sluša i uvažava, uvijek voli...Prema djetetu ću se odnositi s poštovanjem, a isto ću tražiti i od drugih... Ima smireniju mamu koja ga više nego prije nastoji čuti i razumjeti..."

 

Tim voditeljica radionica:

 •   Martina Mikac, pedagoginja
 •   Vera Siročić, odgojiteljica
 •   Blaženka Piri, odgojiteljica
 •   Tina Mijat, psihologinja

 


Ispiši stranicu