Školski obveznici - spremnost za školu

OBAVIJEST:

  • 14. veljače 2023. održan je plenarni roditeljski sastanak "Ususret školi - spremnost djeteta za školu" koji su održale stručne suradnice vrtića. Pogledajte PPT "Spremnost za školu"Poštovani roditelji,

        
kao što već sigurno znate djeca najbolje uče kroz igru. Iako imate dijete pred polazak u školu ne zaboravite da mu je i dalje neophodna i slobodna igra. A tako će biti i dalje tijekom prvih godina djetetova školovanja.

Osim slobodne igre, dječji razvoj možete potaknuti raznim aktivnostima, kao što su to i do sad radili odgojitelji vaše djece. Ovdje ćete na jednom mjestu pronaći preporuke za razne aktivnosti prema područjima razvoja. Ono što je važno da znate ili se podsjetite IGRA JE ZABAVA, a kad je djeci zabavno tada najlakše uče. 
 
Vaša uloga je stvaranje uvjeta za provedbu aktivnost (priprema materijala, atmosfere za rad – djetetu je potreban osjećaj sigurnosti, povjerenja, osigurati dovoljno vremena za rad), a temelj svega jest POVJERENJE U DIJETE. Kada je taj nulti korak zadovoljen možete krenuti u same aktivnosti. Od tad pa na dalje ste tu za dijete kako bi ga:

podržali i potaknuli u onome što radi:

  • dajući mu slobodu izbora u organiziranju i izvođenju aktivnosti, mogućnost postavljanja pitanja, traganja za odgovorima na pitanja koja ga zanimaju,
  • pitajući ga tko bi mu mogao pomoći u tome, gdje bi mogao pronaći to što mu nedostaje
  • tražeći od njega da samo procjeni vlastito učenje - samoevaluacija (Što si pokušavao postići? Kako si mislio riješiti problem? Je li se to pokazalo dobrim rješenjem? Što si novo uspio naučiti?)

nježno usmjerili kada je potrebno:

  • npr. Što bi mogao još, imaš li ideju? Imam ja, želiš li je čuti?...Što misliš kako to još možeš napraviti...Ajde ispričaj mi nešto o tome, čini mi se zanimljivo...A znaš li što sam ja zapazio/la...Možda bi mogli osmisliti…

Dakle zapamtite Igra je zabava, a kroz igru dijete najbolje uči!
 

Za sve nedoumice slobodno nas kontaktirajte putem naših e-mailova.


Stručni tim vrtića

* * *


Kada je dijete spremno za školu


* * *

Aktivnosti - priprema djeteta za polazak u školu

* * *

Postoje i razne aplikacije koje su programirali stručnjaci te ih svakako preporučujemo u radu s djecom uz vašu prisutnost.  No važnost zajedničkih aktivnosti vas i djeteta, djetetovo iskustvo u manipuliranju predmetima u igrovnim i realnim situacijama, te kretanje i aktivnu upotrebu svih osjetila je nezamjenjivo! Dakle, preporučujemo da dijete što manje vremena provodi pred ekranom, a što više u toplini druženja s vama.

Aplikacije koje možete besplatno instalirati na svojem računalu, tabletu ili mobitelu, a omogućavaju pripremu djeteta za školske vještine kroz igru su:

 

- Glaskalica

- Pamtilica

- Pisalica

- Slovarica

- Jezična gradilica

- Matematički vrtuljak

- Matematička igraonica

- Učimo prijedloge

- Učimo boje

- Domino brojalica

- Vježbe govora


Ispiši stranicu